Isometry-Breaking The Loop

Isometry-Breaking The Loop

Jaar van release: 2023 

Label: Eigen Beheer

Debuutrelease van deze band uit Turijn, Italië is een conceptalbum met sci-fi-thema. Ook dit album is in Nederland niet te verkrijgen, maar via de importkanalen kom je ver. Isometry, een Italiaanse band die zichzelf op een vergelijkbare manier voorstelt met hun conceptdebuutalbum “Break The Loop”. Dit kwartet uit Turijn, geïnspireerd door de sciencefictionromans van George Orwell en Ursula Le Guin, en hun geluid vormgevend met de bovengenoemde albums in gedachten, maakt hun indrukwekkende entree, die onze aandacht verdient. Met de nieuwe Italiaanse band Isometry wordt vrij snel duidelijk waar de invloeden van het kwartet liggen. Moderne progressieve metal met wilde keyboardloopjes en bombastische synthklanken, plus een flinke portie jaren tachtig metalinvloed. Fans van Dream Theater en Symphony X krijgen hier gegarandeerd waar voor hun geld. De stijl van moderne progbands als Haken , Periphery en Tesseract wordt hiermee vermengd .

‘Een wereld zonder muziek zou een vergissing zijn.’ Deze zin van Friedrich Nitsche, een gewone pessimistische filosoof, verbergt een nogal vreemde toon van optimisme. Als je je dat maar eens kon voorstellen: een wereld waarin de muziek is gestopt en het enige wat overblijft is een griezelig, geïndustrialiseerd geluid gegenereerd door machines. Klinkt niet zo mooi, toch?

Bestaat uit tien nummers, die, zoals de band zegt, in wezen momenten zijn die bevroren zijn in de tijd, voetnoten in de geschiedenis, net als filmrollen, vertelt “Break The Loop” zijn verhaal zonder het typische tijdschema, in plaats daarvan vinden de gebeurtenissen gelijktijdig plaats.

Het eerste nummer ” I ”  je wordt begroet met een behoorlijk interessant intro, voordat het eindigt in progressieve metal die alles heeft en staat in de naam “ Sards Of Mind ” het tweede nummer. Dit is progressief op zijn best, wat vervolgens simpelweg wordt voortgezet met de gelijknamige track “ Break The Loop ”. Met “Mesmerized ” komen we na een korte intro uit bij een mix van progressieve, hardrock en klassieke heavy metal. Je kunt merken dat de band variaties wil laten zien op het album. “Outcast ” laat het geheel op een zeer verbale en directe manier zien. Een hard nummer in de trant van Symphony X. Het past waarschijnlijk niet echt als titel, maar ” One Entity ” neemt weer een heel rustig pad. Het volgende nummer ‘Choice is Yours ’, dat naadloos aansluit bij het vorige nummer, maar verandert in een veel hardere variant. Want echte progressieve metal krijgen we pas te horen bij “Final Reconnection”. Dit is nummer of je vind het goed of je houd het voorgezien, maar dat hangt natuurlijk van je eigen smaak af. “ Beyond This World ” met zijn vreemde mix van elektronica, fluitspel en metal, is een nummer, dat zijn eigen magie creëert. Origineel dat wel, maar heeft wel de nodige luisterbeurten nodig.  “ X ” vormt dan de passende afsluiter.

Isometry heeft hun eigen muzikale identiteit gecreëerd, waarbij bands als Symphony X, Dream Theater, Haken en Psychotic Waltz daar de belangrijkste bijdrage aan leveren. De zang van Andrea Perdichizzi doet ons in veel opzichten aan Russell Allen denken, alhoewel duidelijk zonder dezelfde mate van ervaring, het gitaarwerk van Lorenzo Carrano heeft flitsen van John Petrucci uit het “Train Of Thought”-tijdperk en het drumspel van Alberto Ferreri is zeer goed. Hetzij op de voorgrond, hetzij als aanvullend instrument. Een speciale vermelding is echter op zijn plaats voor de uitstekende basgitaar van Luca Capurso, die altijd aanwezig is op de hele plaat.

Twee nummers springen er voor mij het meest uit als hoogtepunten; het puur instrumentale “Beyond This World”, dit dan qua muzikale vakmanschap en de magnifieke ballad “One Entity” (met Giullia Proetti op zang).

Samenvattend is “Break The Loop” een uitzonderlijk concept, eentje dat fatsoenlijk wordt uitgevoerd met veel talent en ambitie van een band die hun huiswerk heeft gedaan en precies lijkt te weten welke indruk ze willen achterlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑