Eclipse – Megalomanium II

Eclipse – Megalomanium II

Jaar van release: 2024

Label: Frontiers

Het is pas een jaar geleden dat Eclipse Megalomanium dropte op een enthousiast publiek, en dus impliceert het noemen van deze volgende uiting ‘Megalomanium II’ een beetje meer van hetzelfde. Het schrijven van pakkende, opbeurende en energieke nummers en tegelijkertijd de zaken divers en interessant houden, is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Sommige bands hebben echter hun ritme en strategie gevonden waarmee ze consequent singles en geweldige albums kunnen uitbrengen. Eclipse is absoluut zo’n band, want een jaar na de release van ” Megalomanium ” , zijn de Zweden terug met “Megalomanium II”, dat op 20 september 2024 uitkomt op Frontiers Music .

Omdat dit het tweede deel is van wat een dubbelalbum bleek te zijn, spreekt het voor zich dat het geluidsontwerp vergelijkbaar is met hun vorige release, met de nadruk op sterke melodieën, pakkende refreinen, geweldige gitaarpartijen en opzwepende vocalen.

Wat dit album echter zo leuk maakt, is de manier waarop Eclipse met verschillende sferen en sferen speelt, aangezien de meeste nummers een andere stemming overbrengen. Als openingsnummer “Apocalypse Blues” een optimistisch en opgewekt nummer is, is “The Spark” energieker en zwaarder, met een moordende gitaarriff, een refrein met prachtig geharmoniseerde/gelaagde vocalen en melodie. Aan de andere kant heeft het uptempo nummer “Falling to My Knees” een subtiele retrovibe en het een vrij leuk nummer maakt, vooral rond de opzwepende solo, terwijl het nummer “All I Want” een groovy nummer, die wordt gedragen door de ritmesectie (met name het drummen) die de stijgende vocalen en levendige instrumentale ondersteunt.

De melancholische “Still My Hero” brengt de jaren 80-vibes terug, maar is ingetogener en misschien zelfs een beetje somber van aard met diep persoonlijke en intieme teksten die zeker bij veel luisteraars gehoor zullen vinden. Powerballad “Dive into You” is een ballad zoals Eclipse deze kan componeren, geweldige combinatie van hard en zacht met subtiele maar krachtige instrumentatie, die genoeg ruimte laten voor Erik Mårtenssons emotionele zang om de luisteraars te raken en rillingen op te wekken; Magnus Henrikssons solo is op zichzelf al een showstopper, goed gemaakt en goed uitgevoerd, wat alleen maar werkt om de delicate en weemoedige ambiance van het nummer te versterken. De stemming verandert opnieuw met de door het Westen geïnspireerde intro van “Until the War is Over,” een melodieuze rocknummer die tussen het enorme refrein en fraaie melodieën door behoorlijk wat indruk weet te maken.

Hiernaast hebben potentiële live hits “Divide & Conquer” en “Pieces” een stadionhymne op hun lijf geschreven; van de krachtige vocalen en geweldige gitaren tot de stuwende ritmes en meezingrefreinen, ze leveren op alle fronten uitstekend werk af. De folky ballad “To Say Goodbye” is een nummer dat zowel emotioneel als melodieus is. Een geweldige gitaarriff die een paar keer opduikt en een serene sfeer terwijl de vocalen de luisteraars meenemen op een achtbaanrit. De afsluiting van dit geweldige album is “One in a Million”, dat pronkt met zware gitaren, krachtige vocalen en een zwevend, melodieus refrein en staat als een huis, bewijs dat Eclipse ook met gemak zwaardere nummers ter ore kan brengen.

Eclipse is een band geworden om rekening mee te houden in de Zweedse scene en – gebaseerd op de ongelooflijke kracht van dit album – lijken ze voorlopig niet te verslappen. Ze hebben hun merk melodieuze hardrock verfijnd en hun vakmanschap  verder ontwikkeld. Het feit dat de meeste nummers kort zijn (tussen de drie en vier minuten) zijn er ook maar liefst 11 nummers waardoor het een indrukwekkende diversiteit aan geluiden en stemmingen, maakt “Megalomanium II” een prachtige verzameling rocknummers, soulvolle ballads en meezingers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑