Rock Historie

De Geschiedenis

De stijl die men hardrock is gaan noemen, is ontstaan uit de rhythm & blues, die ook al had geleid tot de rock ‘n’ roll. De rock werd harder en ‘smeriger’, de gitaar kwam meer op de voorgrond, de zang werd schreeuweriger en het volume werd luider. Dit leidde tot het ontstaan van enkele groepen die algemeen worden beschouwd als de grondleggers van het genre. Hardrock ontstaat in de jaren ’66/’67 in Engeland met groepen als The Jimi Hendrix Experience, Ten Years After en Cream (met Eric Clapton), bands die blues, r&b en rock & roll gebruiken als basis voor een nieuwe, agressieve en krachtige mengvorm waarin zwaar versterkte, vervormde en solerende gitaren een hoofdrol spelen. Hardrock kent drie vaders: Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple. Alle drie afkomstig uit Engeland. Dat land was midden jaren zestig in de greep van de bluesrock. Dat was de Britse vertaling van de Amerikaanse Blues. In de Britse bluesbands lag de nadruk op de elektrische gitaar en daarom was het Britse geluid steviger dan dat van hun Amerikaanse tegenhangers. Zij zijn het namelijk die traditionele elementen uit Amerikaanse rhythm & blues en rock & roll samenvoegen tot een krachtig, zwaar gitaargeoriënteerd geheel. Hoge volumes gaan gepaard met overstuurde en vervormde gitaren wat al snel tot de term power trio leidt. Het zijn echter Britse acts als Deep Purple, Led Zeppelin en Black Sabbath en het Australische AC/DC, die de term hard rock in de jaren 70 definitief vormgeven. Daar waar stevig rockende tijdsgenoten als Humble Pie, Grand Funk Railroad en Free vasthouden aan de bluesroots, bedienen zij zich namelijk van harde repeterende gitaarriffs en solide ritmesecties.

  De Verenigde Staten volgen met bands als: Grand Funk Railroad , BlueÖyster Cult, Aerosmith, Kiss en Alice CooperDoor verbeterde versterkers lukt het groepen als The Who, Led Zeppelin en Deep Purple om tijdens hun liveshows een ´muur van geluid´ neer te zetten. De leden van Led Zeppelin beginnen hun carrières in verschillende bluesbands, maar hun nieuwe groep Led Zeppelin speelt net iets harder dan de concurrentie. Gitarist Jimmy Page grossierde in harde rockriffs terwijl Robert Plant zijn onstuimige liefdesleven bezong.  

Deep Purple had met Ritchie Blackmore zijn eigen meestergitarist in huis, maar de klassiek geschoolde organist Jon Lord voorzag de eigenwijze gitarist van tegengas. Ondanks het succes van Led Zeppelin en Deep Purple is het vooral Black Sabbath dat als oervader van heavy metal wordt gezien.

 Dat heeft alles te maken met het duistere imago van de groep uit Birmingham. Black Sabbath zong over angstaanjagende zaken. Wat dat betreft spreken songtitels als Sabbath Bloody Sabbath en War Pigs voor zich. Het idee ontstond toen de vier bandleden een lange rij zagen staan voor een bioscoop. ‘Die mensen staan in de rij om zich bang te laten maken voor een griezelfilm. Laten wij muziek maken waarmee we ze de stuipen op het lijf jagen’, was het slimme idee van de groep. Het sloeg aan. Black Sabbath scoorde een grote hit met Paranoid. Veel critici vonden Black Sabbath slecht, maar met name onder jongens was de groep enorm populair.

Eind jaren ’70 kreeg de hardrock een nieuwe impuls door het inventieve gitaarspel van Eddie van Halen. Na Jimi Hendrix gaf hij de rockgitaar een nieuwe klank door zijn hamerende stijl en gierende, echoënde glissando’s. Je kunt stellen dat de bands het hardrocktijdperk openen door dominant gitaarwerk, dat elektronisch vervormd werd (distortion), vaak met de muzikale kenmerken van de blues. Ook (Hammond)orgels maakten vaak deel uit van de bezetting.  

Aanvankelijk boeken vooral Engelse groepen succes met hardrock. Een Amerikaanse uitzondering is Alice Cooper, een domineeszoon die de wereld over trekt met een theatrale horrorshow waarin zijn bloeddorstige alter ego aan het einde van de show het loodje legt.

Eén van Alice’s succesvolle opvolgers is Kiss, dat midden jaren zeventig met afstand de meest succesvolle hardrockgroep op de wereld is. Reden van het succes zijn niet alleen de poppy hardrocksongs van het kwartet, maar vooral de oogverblindende optredens vol vuurwerk, rookbommen en special effects. Middelpunt zijn de bandleden van Kiss die er met hun beschilderde gezichten eerder doen denken aan exotische ruimtewezens dan aan een band die staat te spelen in de rockbar om de hoek. 

Thematiek

Het thema in heavy metal muziek behelst vaak dramatische en psychologische aangelegenheden als horror, mythologie, oorlog, religie en nihilisme, Maar ook vaak onderwerpen als persoonlijke ontplooiing en zelfverbetering. Heavy Metal zet zich af tegen de gevestigde orde met name religie zoals openlijke aanbidding van satan, maar de meeste bands doen dat als “image” en vaak als zelfspot van het genre. Veel heavy metal muziek heeft een politieke boodschap. Daarnaast is het nummer “For the greater good of God” van Iron Maiden een voorbeeld van de veelgebruikte stelling dat religie mensen aanzet tot geweld, door een opportunistische interpretatie van bijvoorbeeld ‘heilige’ teksten.

Tijdloos
De verwachting is dat deze jeugdcultuur nog wel enige tijd zal blijven bestaan. De muziek lijkt relatief tijdloos, omdat er steeds weer nieuwe aanhangers komen van de hardrock. De muziek is trouwens veel moeilijker te spelen dan muziek uit de latere jeugdculturen. Daardoor trekt het meer trouwe fans aan. 

Tegenstanders

‘Hardrock is een door Satan gerund kantoor voor de verloedering van de Amerikaanse jeugd. Hardrock is de hartslag van de hel!’. “Wijze” woorden waren dat, van de Amerikaanse schrijver Bob Larson. Die bouwde een complete carrière op met het schrijven van boeken waarin hij verkondigt hoe verderfelijk popmuziek wel niet is, en hardrock in het bijzonder. Een betere aanbeveling kon de muziek zich eigenlijk niet wensen. De vraag is zelfs of een genre als de Black Metal ooit zou hebben bestaan als religieuze groeperingen niet meteen op hun achterste benen waren gaan staan. Hoe het ook zij, sinds het eind van de jaren zestig heeft de popmuziek er een kindje bij. En ook al waren de ouders daarmee niet altijd even blij, de fans stonden er wel degelijk voor in de rij. 

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑